Blogger Widgets Το στέκι των Φυσικών Επιστημών: Η "χημεία" των ταινιών τρόμου! Animated Blue Pencil
Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η "χημεία" των ταινιών τρόμου!

Πολλές φορές βλέποντας μια ταινία τρόμου αναρωτιόμαστε πώς δημιουργούνται οι ψεύτικες ουλές στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών καθώς και το αίμα που συνήθως "ρέει άφθονο" σε όλη τη διάρκεια της ταινίας..

Κολλόδιο: το μυστικό των ψεύτικων ουλών..

Το κολλόδιο είναι το υλικό που χρησιμοποιείται για τις ψεύτικες ουλές και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα νιτροκυτταρίνης με αιθέρα και αλκοόλη. Η αναλογία των συστατικών του μίγματος είναι τέτοια ώστε να προκύπτει ένα "πηχτό" υγρό, το οποίο τοποθετείται στο μέρος του σώματος του πρωταγωνιστή που θα πρέπει να δημιουργηθεί η ουλή και έπειτα ο μακιγιερ της ταινίας με την προσθήκη make up  δίνει την επιθυμητή απόχρωση. Καθώς το μίγμα στεγνώνει, ο αιθέρας και το οινόπνευμα εξατμίζονται και το υλικό μικραίνει και "ζαρώνει". Κατόπιν, προστίθεται και ψεύτικο αίμα για να είναι πιο αληθοφανές και τρομαχτικό το αποτέλεσμα.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η μόνη χρήση του κολλόδιου. Το κολλόδιο αποτελεί βασικό συστατικό των  υγρών σπρέυ για τις πληγές γιατί στεγανοποιεί το τραύμα και διευκολύνει τη επούλωση του. Επίσης, χρησιμοποιείται για την κατασκευή φωτογραφικών φίλμ, για τη δημιουργία παρασκευασμάσματων βιολογικών υλικών, για τον καθαρισμό των τηλεσκοπίων κ.α.

Ψεύτικο αίμα

Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξει κανείς ψεύτικο αίμα είναι ποιος άλλος;;... ο χυμός τομάτας. Η συνταγή όμως που χρησιμοποιούν περισσότερο στις ταινίες για πιο αληθοφανές αποτέλεσμα είναι η εξής:

2 κούπες σιρόπι καλαμποκιού  (για να δώσει στο μίγμα την ρευστότητα του αίματος)
1 κούπα με νερό
10 κουταλιές της σούπας αλεύρι και
10 κουταλάκια του γλυκού κόκκινη χρωστική ζαχαροπλαστικής

Το μίγμα αυτό ρέει λίγο και σχηματίζει "θρόμβους" όπως το αληθινό αίμα, ξεγελώντας όλους τους παρευρισκόμενους!

 Πηγή: The Human Touch of Chemistry

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Blogger Widgets